Torta di compleanno/Birthday cake |
Last week I told you something unexpected happened to me. Well, among these
things, there was also the request of a dear friend to prepare a birthday cake
for the celebration of her little Juliet: a colorful cake with lots of
lollipops.
Mmmm .... only one day to think about and prepare it, but I did it! This is the result and I'm happy!!!
Mmmm .... only one day to think about and prepare it, but I did it! This is the result and I'm happy!!!
Settimana scorsa vi avevo
raccontato che mi era capitato qualcosa di inaspettato. ebbene, tra queste
cose, c'è stata anche la richiesta di una mia cara amica di preparare una torta
di compleanno per la festa della sua Giulietta: una torta colorata con tanti
lecca-lecca.
Mmmm....solo un giorno di
tempo per idearla e prepararla, ma ce l'ho fatta! Questo il risultato e io ne
sono felice!!!
Birthday cake with apricot
butter cream
Sponge for triple layer cake of 24
cm
8 eggs
2 cups flour
2 cups sugar
1 teaspoon vanilla extract
Whisk the eggs with the sugar. The mixture should nearly triple its volume,
calculate about 20/25 minutes.
Then add the flour using a sieve and stir gently with a spatula, from bottom to
top. Add the vanilla extract.
Put in a baking pan and bake at 180 degrees for about 30 minutes.
Let cool on a wire rack.
Apricot Cream butter
2 cups butter
3 1/2 cups icing sugar
7/8 apricots
Whisk the butter for few minutes and
then add sugar a little at a time.
Puree the apricots, add them to the mixture and stir well to mix all
ingredients.
Sugar paste
1/4 cup water
1/8 cup butter
3 1/2 cups icing sugar
1/3 cup glucose
2 1/2 sheets gelatin
Break up the gelatin and soak in warm water.
Add softened gelatin to the glucose and butter and melt in a bain marie, not
boil.
Put the icing sugar into the mixer and add the mixture of glucose, butter and
jelly and mix until you have a ball. knead a little by hand and, if necessary,
add a little sugar icing.
Take the sponge and trim it in three
layers.
Using a small offset spatula, evenly cover the top of the first layer with 1 cup of butter cream.
Using a small offset spatula, evenly cover the top of the first layer with 1 cup of butter cream.
Place
another layer on top of the butter cream, press gently to make it level, cover
the top with butter cream and place the last layer.
Roll out your icing, trying to keep it round. Once you have rolled out
enough icing, pick it up with the rolling pin - i.e. hang the icing over the
rolling pin (don't roll the icing over itself as it will stick!
Put the icing over the cake and allow the sides to drape. Start with the top of the cake, and use the sugar paste spatula to smooth the, now with the sides of the cake gently tease out any folds by pulling them away from the cake and then smooth back on to the cake.
Put the icing over the cake and allow the sides to drape. Start with the top of the cake, and use the sugar paste spatula to smooth the, now with the sides of the cake gently tease out any folds by pulling them away from the cake and then smooth back on to the cake.
Decorate as desired with other sugar paste.
The process of covering with sugar paste requires some patience and manual ability. If you are afraid to try, do not worry: the cake is also delicious just with butter cream!
Torta di compleanno/Birthday cake |
Torta di compleanno con
crema di burro all'albicocca
Pan di spagna per 3 strati
di cm 24
8 uova
240 gr. farina
240 gr. zucchero
1 cucchiaino di aroma di
vaniglia
Con le fruste elettriche o
nella planetaria, montare bene le uova con lo zucchero. il composto deve quasi
triplicare il proprio volume, calcolate circa 20/25 minuti.
Incorporate poi la farina
usando un setaccio e mescolare con una spatola delicatamente, dal basso verso
l'alto. aggiungere l'aroma di vaniglia.
Mettete in una tortiera e
cuocete in forno a 180° per circa 30 minuti.
Fate raffreddare su una
gratella.
Crema di burro alle
albicocche
225 gr burro
450 gr zucchero a velo
7/8 albicocche
Montate per qualche minuto
il burro e aggiungete poi, poco alla volta, lo zucchero.
Frullate le albicocche,
aggiungetele al composto e mescolate bene per amalgamare tutti gli ingredienti.
Pasta di zucchero
30 gr acqua
15 gr burro
450 gr zucchero a velo
50 gr glucosio
2 1/2 fogli colla di pesce
Spezzettate la colla di
pesce e immergetela nell'acqua tiepida.
Aggiungere alla gelatina
ammollata il glucosio e il burro e fate sciogliere a bagno maria senza far
bollire.
Mettete lo zucchero a velo
nell'impastatrice e aggiungere il composto di glucosio, burro e gelatina e
impastare fino a quando avrete una palla. impastate ancora un po' manualmente
e, se necessario, aggiungete ancora un po' di zucchero a velo.
Prendete il pan di spagna e
tagliatelo senso orizzontale in modo da avere tre dischi della stessa altezza.
Prendete il primo disco e
ricopritelo con la crema di burro, poi metteteci sopra il secondo disco di pan
di spagna e farcite anche questo con la crema. Coprite poi con l'ultimo disco e
farcite abbondantemente l'intera superficie della torta a tre strati.
Stendete adesso la pasta di
zucchero facendo in modo di ottenere un cerchio con un diametro sufficiente a
ricoprire completamente la torta. Fate attenzione a non avere uno spessore
inferiore al mezzo centimetro, altrimenti rischierete che si rompa.
Arrotolate l'impasto sul
mattarello e delicatamente srotolatelo sulla torta.
Con una spatola cercate di stendere l'impasto
e togliere eventuali pieghe su tutta la superficie. Tagliate la pasta in
eccedenza e decorate a piacere con altra pasta di zucchero.
Il procedimento di copertura
con la pasta di zucchero richiede una certa pazienza e manualità. Se non ve la
sentite di provare, non vi preoccupate: la torta è buonissima anche finita con
la sola crema di burro!
What a beautiful cake! You are very talented :) Where did you find the pig lollipops? They are too cute!
RispondiEliminathe pigs are candles :) now I'm preparing decorations for other 4 cakes. hope I can make it...
EliminaI think you must have more than fulfilled her wishes - this is the cutest cake ever :D
RispondiEliminaCheers
Choc Chip Uru
I Think I did: i have her other daughter's party in 3 days... cross your finger!
RispondiEliminaThis is so cute and festive, I am sure the birthday girl was delighted with this. Also, I do like the apricot and the vanilla sponge together, very classic and flavorful. Well done Elena!
RispondiEliminaThe girl was happy more for lollipops than for the cake!
Eliminais the little pig on top edible? :D
RispondiEliminaLatest: The Pork Way to Go
Hi fish, the pigs are candles... unfortunately!
Eliminaoh candles! they must be really cute when lit up!
EliminaLatest: Happy Father's Day
that is sooooo cute! awesome job Elena!
RispondiEliminaThanks, but I still have a lot lo learn!
EliminaThis is so cute...and I love the idea of putting lollipops in the top as a decoration...so simple but very effective!! This cake reminds me a bit of Willy Wonka!! :-)
RispondiEliminaThanks Laura, actually I stole the idea from a Martha's cake...
EliminaThe birthday cake turned out perfect. It is really cute.
RispondiEliminaThank you!
Eliminavery yummy n lovely...
RispondiEliminaEvent: Dish Name Starts With M
Learning-to-cook
Regards,
Akila
Thanks Akila!
EliminaCiao
RispondiEliminaVorrei tanto essere quella bimba!!!
Buona settimana!
Serena
Dolcipensieri
Ho appena messo on line il nuovo post in il link alla tua ricetta e al tuo sito. buona settimana anche a te!
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