Crostata alla marmellata di fragole/Strawberry Jam Tart |
Hi, I'm back after a week off.
No, no holydays or rest... just a little bit of demoralization...
I'd been planning a recipe for more than 2 weeks, waiting for fresh
ingredients from the grocery and waiting for the sun. I had already thought
about the styling, the picture I wished to take, the colour and the taste... In
a word, I had planned all the details and last week, finally, I was ready for
It. And I failed!
Last wednesday I was suppose to be free all day so I decided to bake two
tarts for my mother and my boyfriend who
was waiting for that. I had just taken the cakes out of the oven when the door
bell rang: my neighbour had a water loss in his cellar which is next to mine, so
I had to go and see. No big deal, I was supposed to be free, remember?!
Once in the kitchen again, I started my recipe preparing custard cream.
Then I was whisking some cream when my mum called me. She had a finger of her
hand completly stucked and paralized and she needed my help.
No problem, of course. My recipe was almost done and I thought to bring
my mother a piece of it together with her tart. But I forgot the custard cream
was still hot and when I mixed it with whipped cream, instead of become fluffy
everything melted down and goodbye to chantilly cream for my dessert!!!
Sometimes I forget two basic cooking rules:
- don't cook if you're in a hurry
- don't challenge the Laws of Physics
Are you agree?!?
Ciao, sono tornata dopo una
settimana d'assenza.
No, niente vacanze o
riposo... solo un pizzico di demoralizzazione...
Stavo organizzando una
ricetta da più di due settimane, aspettando gli ingredienti freschi dal
fruttivendolo e il sole. Avevo già pensato alla parte di styling, alla
fotografia che speravo di scattare, ai colori, al sapore... Insomma, avevo
pianificato tutto nei dettagli e finalmente, la settimana scorsa, ero pronta.
Ed è stato un fiasco!
Mercoledì scorso sarei
dovuta essere libera per tutto il giorno, così avevo deciso di preparare anche
due crostate per mia madre e per il mio fidanzato che le stavano aspettando già
da un po'. Avevo appena sfornato le torte quando ha suonato il campanello: il
mio vicino aveva una perdita d'acqua nella sua cantina che è adiacente alla
mia, quindi sono dovuta andare a vedere. Non era un grande problema, sarei
dovuta essere libera tutto il giorno, ricordate?!
Crostata alla marmellata di fragole/Strawberry Jam Tart |
Una volta tornata in cucina,
ho iniziato la mia ricetta preparando la crema pasticcera. Mentre stavo
montando della panna, mi ha telefonato mia madre. Aveva un dito della mano
bloccato e completamente paralizzato ed aveva bisogn del mio aiuto.
Nessun problema, certo. La
mia ricetta era quasi pronta e avevo anche pensato di portarne un po' a mia
madre insieme alla sua crostata. Ma avevo scordato che la crema pasticcera non
era ancora raffreddata e quando l'ho
unita alla panna montata, invece di diventare soffice e spumosa, tutto
quando si è trasformato in una brodaglia e addio alla chantilly per il mio
dessert!!!
Qualche volta dimentico due
regole fondamentali della cucina:
- non cucinare se sei di
fretta
- non sfidare le leggi della
fisica
Siete d'accordo?!?
Strawberry Jam Tart
Ingredients for a 8.5"
tart pan
10,5 oz all purpose flour
5,30 oz butter
4,2 oz sugar
3 egg yolks
1 lemon zest
1 pinch of salt
1 jar of strawberry jam
Work all ingredients in a bowl with your hands, smashing butter pieces
with the tips of your fingers. When the dough starts coming together, transfer
to a work surface, and knead for 30 seconds. Wrap dough in plastic wrap.
Refrigerate for 30 minutes.
Preheat
the oven to 325°.Remove dough from plastic wrap, and dust with flour. Lightly dust a flat work surface with flour, and roll 3/4 of dough. Carefully transfer crust to a tart pan with a removable bottom and use the remaining dough as crust around the tart. Add the jam and bake for about 40 minutes.
Crostata alla marmellata di
fragole
Ingredienti per una tortiera
di 22 cm
300 gr farina 00
150 gr burro
120 gr zucchero
3 rossi uovo
scorza di 1 limone
sale
1 vasetto marmellata di
fragole
Amalgamate velocemente a
mano tutti gli ingredienti, esclusa la marmellata, sbriciolando il burro con la
punta delle dita. Quando l'impasto comincerà a prendere consistenza, formate
una palla.
Avvolgete la pasta nella
pellicola e lasciatela riposare in frigo per almeno 30 minuti.
Preriscaldate il forno a 180°.
Stendete 3/4 della pasta e
mettetela nella tortiera. Con la pasta rimasta fate un bordo alla torta e
riempite poi con la marmellata.
Fate cuocere in forno per
circa 40 minuti.
Lasciate raffreddare
completamente la crostata prima di mangiarla.
wow that looks so beautiful and delicious!
RispondiEliminaI do agree that being in a hurry and cooking/baking is not a good idea. I have my share of disasters because of it.
RispondiEliminaAnyhow your tart does look picture perfect with the decorations on top. Also, strawberry is a favorite, so there is no doubt I would find this to be very tasty. Well done and enjoy the day!
This is such a picturesque tart - food scenery at its highest and most decadent quality :D
RispondiEliminaCheers
Choc Chip Uru
Aaahh che buona...amore,la mia preferita!!!
RispondiEliminaOh my, this jam tart is so beautiful! Love the delicious-looking flowers on top. I've never seen a design like this, but it's so pretty :0
RispondiEliminaThanks to everyone!
RispondiEliminaJam looks delicious. Never tried before, Will try someday :-)
RispondiEliminawat an enticing dish..gonna try soon..so delicious..;)
RispondiEliminanew to your space
awesome space you have
happy following you..:)
do stop by mine sometime
Tasty Appetite
wow very yummy... just love it... when u get time, drop at my place...
RispondiEliminaEvent: Dish Name Starts With L
Learning-to-cook
Regards,
Akila
Thanks for your comment Akila! I've just stopped by your site and it's very nice!
Eliminaciao... e crostata sia!!! se poi fragolosa mi ci fiondo subito! siamo sulla stesssa lunghezza d'onda, anche io oggi crostata!!! baci
RispondiEliminaOrmai è piena stagione di fragole! oggi per me gelato al cioccolato con fragole e mirtilli!
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