Brisèe con zucchine/Pate brisèe with courgettes |
I'm so sick of this weather! Rain, rain, rain and rain again... my bones
are wet and they're dreaming of the sun. C'mon it's almost May and I'm still
wearing my winter coat!
And how about winter food?! It's amazing and tasting but my body knows
it's spring time and it's demanding fresh salads, mozzarella, basil, mint,
fresh juices, strawberry, ice cream....
Than yesterday, as soon as I saw a ray of sun, I decided to give my body
a gift!
Sono stufa di questo tempo!
Pioggia, pioggia e ancora pioggia.... le mie ossa sono umide e sognano il sole.
Eddai, è quasi maggio e ancora indosso la giacca invernale!
E che dire del cibo
invernale?! E' fantastico e saporito, ma il mio corpo sa che è primavera e
insiste per avere insalate fresche, mozzarella, basilico, menta, succhi,
fragole, gelato...
Così ieri, non appena ho
visto un raggio di sole, ho deciso di fare un regalo al mio corpo!
Brisèe con zucchine/Pate brisèe with courgettes |
Pate brisée ( tarte dough)
1 1/4 cups all-purpose flour
8 tbsp unsalted butter, cut into 1/1 inch cubes
3 to 4 tbsp ice water
salt
Stuffing
3 courgettes
4 zucchini flowers
1 onion
1 cup ricotta cheese
1 tbsp parmesan
1 tbsp olive oil
marjoran
salt
pepper
Whisk flour and salt in medium bowl. Add butter and shortening; rub in
with fingertips until mixture resembles coarse meal. Add cold water. Work
mixture with fingertips until dough comes together in moist clumps, adding more
water by teaspoonfuls if dry. Gather dough into ball, wrap in plastic and chill
in the fridge for 30 minutes.
In the meanwhile, chop the courgettes and the onion. Heat the oil in a
large, heavy-bottomed pan and add the onion, the courgettes, salt, pepper and
1/2 tablespoon of marjoram and cook for few minutes.
In a large bowl, mix ricotta, parmesan and the courgettes.
Roll out the dough on a cake pan, place the stuffing and cover with 4
zucchini flowers.
Place in the oven at 350
F and bake for about 25 minutes, until the crust is
golden brown. Remove form oven and let sit for 10 minutes before serving.
Pasta brisée
300 gr farina 00
150 gr burro
sale
Per il ripieno
3 zucchine
4 fiori di zucchina
1 cipollotto
300 gr ricotta
1 cucchiaio parmigiano
maggiorana
sale
pepe
olio evo
Preparate la pasta brisée
mettendo a fontana la farina su una spianatoia. Aggiungete un pizzico di sale e
mettete al centro della fontana il burro a pezzetti. Lavorare con la punta
delle dita fino ad avere un composto sbriciolato.
Unite 2/3 cucchiai di acqua
fredda, giusto il necessario per compattare l'impasto e renderlo omogeneo.
Formate un panetto, avvolgetelo nella pellicola e lasciatelo in frigorifero per
mezz'ora.
Nel frattempo, tagliate a
pezzettini il cipollotto le zucchine e fateli rosolare per qualche minuto in
padella con un poco d'olio, sale, pepe e maggiorana. In una ciotola mettete la
ricotta, il parmigiano e le zucchine che avrete lasciato raffreddare.
Coprite una teglia con carta
da forno, stendetevi la pasta e aggiungete il ripieno. Decorate con i fiori di
zucchina e mettete in forno a 200 gradi per circa 25 minuti, fino a quando la
crosta risulterà dorata. Lasciate intiepidire e servite.
This looks SO beautiful and so simple, too! I like how you kept the zucchini whole instead of slicing it. It has been raining on and off here in Los Angeles, too, and I just want summer to get here so I can drink wine outdoors with good cheese. Hope the weather improves for you soon, and happy spring!
RispondiEliminaYUM! Looks so delicious & love the way you've presented with those lovely zucchini! :)
RispondiEliminaQuesto commento è stato eliminato dall'autore.
RispondiEliminaThank you so much Sarah and Kit!
RispondiEliminaFinally the sun has arrived!
Looks delicious, I will definitely have to try this recipe. Following your blog now, looking forward to sharing with you!
RispondiEliminaThanks Eric!
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