giovedì 26 aprile 2012

Brisée con zucchine/Pate Brisée with courgettes


Brisèe con zucchine/Pate brisèe with courgettes


 I'm so sick of this weather! Rain, rain, rain and rain again... my bones are wet and they're dreaming of the sun. C'mon it's almost May and I'm still wearing my winter coat!
And how about winter food?! It's amazing and tasting but my body knows it's spring time and it's demanding fresh salads, mozzarella, basil, mint, fresh juices, strawberry, ice cream....
Than yesterday, as soon as I saw a ray of sun, I decided to give my body a gift!


Sono stufa di questo tempo! Pioggia, pioggia e ancora pioggia.... le mie ossa sono umide e sognano il sole. Eddai, è quasi maggio e ancora indosso la giacca invernale!
E che dire del cibo invernale?! E' fantastico e saporito, ma il mio corpo sa che è primavera e insiste per avere insalate fresche, mozzarella, basilico, menta, succhi, fragole, gelato...
Così ieri, non appena ho visto un raggio di sole, ho deciso di fare un regalo al mio corpo!


Brisèe con zucchine/Pate brisèe with courgettes

Pate brisée ( tarte dough)

1 1/4 cups all-purpose flour
8 tbsp unsalted butter, cut into 1/1 inch cubes
3 to 4 tbsp ice water
salt

Stuffing

3 courgettes
4 zucchini flowers
1 onion
1 cup ricotta cheese
1 tbsp parmesan
1 tbsp olive oil
marjoran
salt
pepper


Whisk flour and salt in medium bowl. Add butter and shortening; rub in with fingertips until mixture resembles coarse meal. Add cold water. Work mixture with fingertips until dough comes together in moist clumps, adding more water by teaspoonfuls if dry. Gather dough into ball, wrap in plastic and chill in the fridge for 30 minutes.
In the meanwhile, chop the courgettes and the onion. Heat the oil in a large, heavy-bottomed pan and add the onion, the courgettes, salt, pepper and 1/2 tablespoon of marjoram and cook for few minutes.
In a large bowl, mix ricotta, parmesan and the courgettes.
Roll out the dough on a cake pan, place the stuffing and cover with 4 zucchini flowers.
Place in the oven at 350 F and bake for about 25 minutes, until the crust is golden brown. Remove form oven and let sit for 10 minutes before serving.



Pasta brisée

300 gr farina 00
150 gr burro
sale

Per il ripieno

3 zucchine
4 fiori di zucchina
1 cipollotto
300 gr ricotta
1 cucchiaio parmigiano
maggiorana
sale
pepe
olio evo

Preparate la pasta brisée mettendo a fontana la farina su una spianatoia. Aggiungete un pizzico di sale e mettete al centro della fontana il burro a pezzetti. Lavorare con la punta delle dita fino ad avere un composto sbriciolato.
Unite 2/3 cucchiai di acqua fredda, giusto il necessario per compattare l'impasto e renderlo omogeneo. Formate un panetto, avvolgetelo nella pellicola e lasciatelo in frigorifero per mezz'ora.
Nel frattempo, tagliate a pezzettini il cipollotto le zucchine e fateli rosolare per qualche minuto in padella con un poco d'olio, sale, pepe e maggiorana. In una ciotola mettete la ricotta, il parmigiano e le zucchine che avrete lasciato raffreddare.
Coprite una teglia con carta da forno, stendetevi la pasta e aggiungete il ripieno. Decorate con i fiori di zucchina e mettete in forno a 200 gradi per circa 25 minuti, fino a quando la crosta risulterà dorata. Lasciate intiepidire e servite.




6 commenti:

  1. This looks SO beautiful and so simple, too! I like how you kept the zucchini whole instead of slicing it. It has been raining on and off here in Los Angeles, too, and I just want summer to get here so I can drink wine outdoors with good cheese. Hope the weather improves for you soon, and happy spring!

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  2. YUM! Looks so delicious & love the way you've presented with those lovely zucchini! :)

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  3. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

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  4. Thank you so much Sarah and Kit!
    Finally the sun has arrived!

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  5. Looks delicious, I will definitely have to try this recipe. Following your blog now, looking forward to sharing with you!

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