martedì 14 agosto 2012

Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries


Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries

What is the right time for something sweet? Any time!
A cake for breakfast, a chocolate with coffee after lunch, a dessert to finish dinner ... Every moment is right for something sweet!
In summer, in my summer I always eat tons of ice cream and a sweet of my childhood: stuffed peaches.
My mother,and before her, my grandmother baked the classic stuffed peaches of Piedmont, with chocolate and macaroons, and now the duty of baking tins of peaches is passed on to me.
 But this year I put something new in the oven. Always peaches, but with a filling different from the classic one.
 The result was a delicate, buttery filling of mascarpone and blackberries, which has conquered even the most faithful to the traditions!

Qual è il momento giusto per un dolce? Qualsiasi momento!
Un dolce a colazione, un cioccolatino insieme al caffè dopo pranzo, qualcosa di dolce per merenda o per concludere la cena... Ogni momento è giusto per qualcosa di dolce!
In estate, nella mia estate non possono mai mancare gelati e un dolce dell'infanzia: le pesche ripiene.
Mia madre e, prima di lei, mia nonna preparavano le classiche pesche ripiene piemontesi, con amaretti e cioccolato, e ora il compito di sfornare teglie di pesche è passato a me.
Ma quest'anno nel forno ho messo anche qualcosa di nuovo. Sempre pesche, ma con un ripieno diverso da quello classico.
Il risultato è stato un delicato e burroso ripieno di mascarpone e more che ha conquistato anche i più fedeli alle tradizioni!

Con questa ricetta partecipo al contest Colora la tua  fresca estate dei blog Ricette di Tina e Arte in cucina con premi offerti da Casa Bianca Piacenza.



Ingredients

6
 large peaches
9
ounces mascarpone
1 teaspoon
chestnut honey
3
tablespoons blackberries
3
tablespoons icing sugar
2
teaspoons chopped pistachios
1 knob
butter

Wash
the peaches, cut them in half and remove the core. Dig by removing a bit of pulp.
Preheat the
oven to 360 F. Grease a baking dish with butter and arrange the peaches downwards. Bake for 20 minutes without turning the peaches and then for another 20 turning them occasionally. Remove from oven and let cool.
Work the
mascarpone with the icing sugar and honey. Mash the berries with a fork and add the mascarpone.
When
peaches are completely cold, stuff them with plenty mascarpone and garnish with pistachios.
You can
eat them both at room temperature and cold.

 
Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries

Ingredienti

6 grosse pesche gialle
2 1/2 etti mascarpone
1 cucchiaino miele castagno
3 cucchiai more
3 cucchiai zucchero a velo
2 cucchiaini pistacchi tritati
1 noce burro

Lavate le pesche, tagliatele a metà e togliete il nocciolo. Scavate un po' la pesca intorno al centro togliendo un  poco di polpa.
Scaldate il forno a 180 gradi, ungete una pirofila di burro e adagiatevi le pesche rivolte verso il basso. Cuocete per 20 minuti senza girare le pesche e poi per altri 20 rigirandole ogni tanto. Togliete dal forno e lasciatele raffreddare.
Lavorate il mascarpone con lo zucchero a velo e il miele. Schiacciate le more con una forchetta e aggiungetele al mascarpone.
Quando le pesche saranno completamente fredde, farcitele con abbondante mascarpone e guarnite con i pistacchi.
Potete mangiarle sia a temperatura ambiente che fredde.

Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries





19 commenti:

  1. I love roasted peaches and the filling sounds wonderful!

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  2. What a lovely refreshing dessert! I just love all these seasonal fruits & you've made a good use of them by making this delicious dessert! I love everything with mascarpone too! The pictures are AMAZING! Makes me wanna grap that huge appetizing peach out of the screen! Not kidding! :)

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    1. Thanks Kit, I'm pretty sure you have wonderful peaches in your garden, isn't it?!?

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  3. dall'aspetto si direbbe che devono essere davvero ottime! anche io ho fatto qualcosa di simile ma queste le superano! ottima ricetta cara ti ringrazio! p.s. non so se già lo hai fatto devi lasciare il link a Tina e inserire il link del contest nel banner laterale, grazie!

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    1. Andrò a cercare la tua ricetta! Grazie a voi per la vostra iniziativa!

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  4. You are amazing my friend, this looks super incredible :D
    I would eat a tray!

    Cheers
    Choc Chip Uru

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  5. totally agree that sweets are good any and all times of the day :) this looks sooo delicious!

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    1. Thanks Jen, just stopped by your site and saw your amazing chips!

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  6. Your recipes are always so gorgeous! What a perfect preparation for fresh summer peaches! :)

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  7. Bellissima idea! Ho sia le pesche che le more, quindi.... :)

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  8. Ciaooo scusami per il ritardo ma sono in vacanza..grazie mille per la ricetta!!Inserita!Ciaoo buona giornata

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  9. This looks absolutely scrumptious! (I ♥ Mascarpone cheese.)

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  10. These peaches look wonderful! Mascarpone cheese in them? Yum!

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  11. You just said the right words---Mascarpone + peaches are some of my very favorite things!

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