Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries |
What is the right time
for something
sweet? Any time!
A cake for breakfast, a chocolate with coffee after lunch, a dessert to finish dinner ... Every moment is right for something sweet!
In summer, in my summer I always eat tons of ice cream and a sweet of my childhood: stuffed peaches.
My mother,and before her, my grandmother baked the classic stuffed peaches of Piedmont, with chocolate and macaroons, and now the duty of baking tins of peaches is passed on to me.
A cake for breakfast, a chocolate with coffee after lunch, a dessert to finish dinner ... Every moment is right for something sweet!
In summer, in my summer I always eat tons of ice cream and a sweet of my childhood: stuffed peaches.
My mother,and before her, my grandmother baked the classic stuffed peaches of Piedmont, with chocolate and macaroons, and now the duty of baking tins of peaches is passed on to me.
But this year I put something
new in the oven. Always peaches, but with a
filling different from the classic
one.
The result was a delicate,
buttery filling of mascarpone
and blackberries, which has
conquered even
the most faithful to the
traditions!
Qual è il momento giusto per un dolce? Qualsiasi
momento!
Un dolce a colazione, un cioccolatino insieme al
caffè dopo pranzo, qualcosa di dolce per merenda o per concludere la cena...
Ogni momento è giusto per qualcosa di dolce!
In estate, nella mia estate non possono mai mancare
gelati e un dolce dell'infanzia: le pesche ripiene.
Mia madre e, prima di lei, mia nonna preparavano le
classiche pesche ripiene piemontesi, con amaretti e cioccolato, e ora il
compito di sfornare teglie di pesche è passato a me.
Ma quest'anno
nel forno ho messo anche qualcosa di nuovo. Sempre pesche, ma con un ripieno
diverso da quello classico.
Il risultato è
stato un delicato e burroso ripieno di mascarpone e more che ha conquistato
anche i più fedeli alle tradizioni!
Con questa ricetta partecipo al contest Colora la tua fresca estate dei blog Ricette di Tina e
Arte in cucina con premi
offerti da Casa Bianca Piacenza.
Ingredients
6 large peaches
9 ounces mascarpone
1 teaspoon chestnut honey
3 tablespoons blackberries
3 tablespoons icing sugar
2 teaspoons chopped pistachios
1 knob butter
Wash the peaches, cut them in half and remove the core. Dig by removing a bit of pulp.
Preheat the oven to 360 F. Grease a baking dish with butter and arrange the peaches downwards. Bake for 20 minutes without turning the peaches and then for another 20 turning them occasionally. Remove from oven and let cool.
Work the mascarpone with the icing sugar and honey. Mash the berries with a fork and add the mascarpone.
When peaches are completely cold, stuff them with plenty mascarpone and garnish with pistachios.
You can eat them both at room temperature and cold.
6 large peaches
9 ounces mascarpone
1 teaspoon chestnut honey
3 tablespoons blackberries
3 tablespoons icing sugar
2 teaspoons chopped pistachios
1 knob butter
Wash the peaches, cut them in half and remove the core. Dig by removing a bit of pulp.
Preheat the oven to 360 F. Grease a baking dish with butter and arrange the peaches downwards. Bake for 20 minutes without turning the peaches and then for another 20 turning them occasionally. Remove from oven and let cool.
Work the mascarpone with the icing sugar and honey. Mash the berries with a fork and add the mascarpone.
When peaches are completely cold, stuff them with plenty mascarpone and garnish with pistachios.
You can eat them both at room temperature and cold.
Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries |
Ingredienti
6 grosse pesche gialle
2 1/2 etti mascarpone
1 cucchiaino miele castagno
3 cucchiai more
3 cucchiai zucchero a velo
2 cucchiaini pistacchi tritati
1 noce burro
Lavate le pesche, tagliatele a metà e togliete il
nocciolo. Scavate un po' la pesca intorno al centro togliendo un poco di polpa.
Scaldate il forno a 180 gradi, ungete una pirofila di
burro e adagiatevi le pesche rivolte verso il basso. Cuocete per 20 minuti
senza girare le pesche e poi per altri 20 rigirandole ogni tanto. Togliete dal
forno e lasciatele raffreddare.
Lavorate il mascarpone con lo zucchero a velo e il miele.
Schiacciate le more con una forchetta e aggiungetele al mascarpone.
Quando le pesche saranno completamente fredde,
farcitele con abbondante mascarpone e guarnite con i pistacchi.
Potete mangiarle sia a temperatura ambiente che
fredde.
Pesche ripiene con mascarpone e more/Stuffed Peaches with Mascarpone and Blackberries |
I love roasted peaches and the filling sounds wonderful!
RispondiEliminaTry this, you won't be disappointed!
EliminaWhat a lovely refreshing dessert! I just love all these seasonal fruits & you've made a good use of them by making this delicious dessert! I love everything with mascarpone too! The pictures are AMAZING! Makes me wanna grap that huge appetizing peach out of the screen! Not kidding! :)
RispondiEliminaThanks Kit, I'm pretty sure you have wonderful peaches in your garden, isn't it?!?
Eliminadall'aspetto si direbbe che devono essere davvero ottime! anche io ho fatto qualcosa di simile ma queste le superano! ottima ricetta cara ti ringrazio! p.s. non so se già lo hai fatto devi lasciare il link a Tina e inserire il link del contest nel banner laterale, grazie!
RispondiEliminaAndrò a cercare la tua ricetta! Grazie a voi per la vostra iniziativa!
EliminaYou are amazing my friend, this looks super incredible :D
RispondiEliminaI would eat a tray!
Cheers
Choc Chip Uru
Thanks Uru, your apple strudel was amazing too!
Eliminatotally agree that sweets are good any and all times of the day :) this looks sooo delicious!
RispondiEliminaThanks Jen, just stopped by your site and saw your amazing chips!
EliminaYour recipes are always so gorgeous! What a perfect preparation for fresh summer peaches! :)
RispondiEliminaBellissima idea! Ho sia le pesche che le more, quindi.... :)
RispondiEliminaFammi sapere.... :)
EliminaCiaooo scusami per il ritardo ma sono in vacanza..grazie mille per la ricetta!!Inserita!Ciaoo buona giornata
RispondiEliminaGrazie a te! Complimenti per la vostra idea!
EliminaThis looks absolutely scrumptious! (I ♥ Mascarpone cheese.)
RispondiEliminaThese peaches look wonderful! Mascarpone cheese in them? Yum!
RispondiElimina@Valerie and Amy: thanks a lot!
RispondiEliminaYou just said the right words---Mascarpone + peaches are some of my very favorite things!
RispondiElimina