martedì 21 agosto 2012

Biscotti infradito di pasta frolla/Flip-flop Shortbread Biscuits

Biscotti infradito di pasta frolla/Shortbread Flip-flop biscuits

I miss the sea, I miss it a lot.
I mean, I like Milan in August, finally quiet and silent, but I miss the feeling of swimming in the sea and the touch of the sand beneath my feet.
I dream about seeing the sea from afar, walking almost to the shore, leaving the flip-flops on the sand and throwing myself in the water.
I'm dreaming about that and building a beach in miniature, with shortbread and sugar paste flip-flop!

La voglia di mare mi assale.
Mi piace anche Milano in agosto, finalmente tranquilla e silenziosa, ma la sensazione di un bagno in mare e della sabbia sotto i  piedi, quella sensazione mi manca.
Immagino di vedere il mare da lontano, di camminare fin quasi alla riva, lasciare le ciabatte sulla sabbia e buttarmi in acqua.
Immagino questo e costruisco una spiaggia in miniatura, con biscotti di pasta frolla e pasta di zucchero!

Biscotti infradito di pasta frolla/Shortbread Flip-flop biscuits

 Shortbread

3/4 cup butter
3/4 cup sugar
2 cups flour
1 egg
grated lemon peel
1 pinch of salt

Sugarpaste

1 and 2/3 cups icing sugar
1 tablespoon glucose
1 tablespoon butter
1 tablespoon water
1 sheet gelatin

Prepare the shortbread by mixing in a bowl the softened butter with the sugar, a pinch of salt and lemon zest.
Add the flour and then the egg. Knead the dough briefly, wrap in plastic wrap and let rest in refrigerator for 2 hours.
After that time, roll out the dough and cut out shapes of slipper long about 8/9 cm. If you prefer, you can prepare a shape with some cardboard.
Put the cookies on a baking sheet covered with parchment paper and bake at 180 degrees for 20 minutes. Remove from the oven and let cool completely.

For the sugarpaste, chop the fish glue and dip it in warm water.
Mix the softened gelatin, glucose and butter and cook  in a bain-marie without boiling.
Put the icing sugar in the mixer, add the butter mixture and mix until you form a ball. Knead a little manually and, if necessary, add a little icing sugar.
Now you can color the sugarpaste using food coloring and cut out the same molds that you used for the cookies.
Spread the biscuits with jam in order to better stick the sugar paste.
Now that you have the soles of your flip-flops, with sugar paste make strips for the other parts of the shoes. Glue them to the sole using a drop of water and keep fit with a bit of paper, as you do with the real shoes. Make dry the sugarpaste before removing the support.

Biscotti infradito di pasta frolla/Shortbread Flip-flop biscuits

 Pasta frolla

150 gr burro
150 gr zucchero
300 gr farina
1 uovo
buccia di limone grattugiata
1 pizzico di sale

Pasta di zucchero

225 gr zucchero a velo
25 gr glucosio
10 gr burro
15 gr acqua
1 foglio colla di pesce

Preparate la pasta frolla mescolando in una ciotola il burro ammorbidito con lo zucchero, un pizzico di sale e la scorza di limone.
Aggiungete la farina e poi l'uovo. Lavorate brevemente l'impasto, avvolgetelo in pellicola trasparente e fatelo riposare in frigo per 2 ore.
Trascorso il tempo indicato, stendete la pasta e ritagliate delle forme di ciabattina lunghe circa 8/9 cm. Se preferite, potete prepararvi prima una sagoma con del cartoncino.
Mettete i biscotti su una placca ricoperta di carta da forno e cuoceteli a 180 gradi per 20 minuti circa. Toglieteli dal forno e fateli raffreddare completamente.

Per la pasta da zucchero, spezzettate la colla di pesce e immergetela in poca acqua tiepida.
Aggiungete alla gelatina ammollata il glucosio e il burro e fate sciogliere a bagno maria senza far bollire.
Mettete lo zucchero a velo nell'impastatrice, aggiungete il composto di burro e gelatina e impastate fino a quando non si formerà una palla. Impastate ancora un poco manualmente e, se necessario, aggiungete ancora un poco di zucchero a velo.
Ora potete colorare la pasta usando coloranti alimentari e ritagliare le stesse formine che avete usato per i biscotti.
Stendete sui biscotti un leggero strato di marmellata per far ben attaccare la pasta di zucchero.
Ora che avete la suola delle vostre infradito, con la pasta di zucchero, fate delle strisce per avere le altre parti delle ciabattine. Incollatele alla suola usando un goccio d'acqua e tenetele in forma con un poco di carta, così come si fa con le scarpe vere. Fate seccare bene la pasta di zucchero prima di togliere il sostegno alle parti superiori.

Biscotti infradito di pasta frolla/Shortbread Flip-flop biscuits



20 commenti:

  1. Che belle, immagino ti sarai divertita molto a creare i vari modelli!!
    Baci.

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    1. ciao, in effetti mi sono divertita parecchio!

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  2. Aaaah these are the cutest little shoes cookies ever :D

    Cheers
    Choc Chip Uru

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  3. omg... first thought these were some baby slippers.. u were really amazing...

    Event: Dish Name Starts With N till August 31st
    Learning-to-cook

    Regards,
    Akila

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  4. These are so pretty!!! And I love a classic shortbread cookie!!- Carolina
    http://lacucinaprimadonna.blogspot.com/

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  5. i love the glittery flipflop! :) you're really talented, must have tasted really good there

    FiSh @ ohfishiee

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    1. The glittery one was my favorite too!

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  6. Assolutamente deliziosi complimenti

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  7. these are sooo fun! you did such a great job with them! i love shortbread cookies so much!

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  8. These are so sweet, I'm crying!! LOVELY!

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  9. and you're sweet as well! thanks!

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  10. Queste sono delle piccole opere d'arte! Complimenti davvero! ^.^

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