mercoledì 3 aprile 2013

Cipolline in agrodolce con uvetta e pinoli/ Sweet and Sour Onions with Raisins and Pine Nuts


Cipolline in agrodolce con uvetta e pinoli/ Sweet and Sour Onions with Raisins and Pine Nuts

How wonderful, Sunday we received the best Easter gift: the time change, and now the sun is shinning until almost 8 p.m.!
Haven't you already changed your mood? don't you wish to stay outside in the evening instead of running back home? Or am I taking it with too much enthusiasm?!
However, according to the fruit and vegetables in the shops, the spring is finally arrived, but this week I restrained myself and decided to prepare a sort of farewell to winter ingredients.
For my taste, this recipe is suitable for any season, but his brown dominant colors make me think of home comfort during a winter dinner.

Che bello, domenica è arrivato il più bel regalo di Pasqua: il cambio dell'ora e la luce del sole fino a quasi le 20.00!
A voi non è già cambiato l'umore? Non vi viene voglia di rimanere fuori la sera anziché tornare di corsa a casa? O sono io che prendo la cosa con troppo entusiasmo?!
E' indubbio però che sui banchi di frutta e verdura la primavera sia quasi definitivamente arrivata, ma per questa settimana mi trattengo e decido di preparare una sorta di addio agli ingredienti invernali con delle cipolline in agrodolce.
Per i miei gusti, questa ricetta è adatta ad ogni stagione, ma i suoi colori bruni dominanti mi fanno pensare al calore domestico di una cena invernale.

Cipolline in agrodolce con uvetta e pinoli/ Sweet and Sour Onions with Raisins and Pine Nuts

Sweet and sour onions with raisins and pine nuts

4 cups
Yellow Flat Dutch onions
1 1/2 tablespoon butter
2 tablespoons brown sugar
1/4 cup balsamic vinegar
2 bay leaves
2 tablespoons raisins
2 tablespoons pine nuts

Soak the raisins in a little water and toast the pine nuts in a frying pan.
Peel and wash the onions, then in a saucepan melt the butter and add the sugar a little at a time.
Mix well and after a few minutes add the vinegar, stir and let it evaporate.
Add the onions, raisins and the bay leaf. Cook on low heat for about 40 minutes, adding a little hot water if you see the onions dry out.

Cipolline in agrodolce con uvetta e pinoli

500 gr cipolline borettane
40 gr burro
35 gr zucchero di canna
50 ml aceto balsamico
2 foglie alloro
2 cucchiai uvetta
2 cucchiai pinoli

Ammollate l'uvetta in un poco di acqua e fate tostare i pinoli in una padella.
Pelate e lavate le cipolline, quindi in una casseruola fate fondere il burro e aggiungete poco alla volta lo zucchero.
Mescolate bene e dopo qualche minuto aggiungete l'aceto, mescolate e fate sfumare.
Aggiungete le cipolline, l'uvetta strizzata e l'alloro. Fate cuocere a fuoco lento per circa 40 minuti aggiungendo un poco di acqua calda se vedete che le cipolle asciugano troppo.

Cipolline in agrodolce con uvetta e pinoli/ Sweet and Sour Onions with Raisins and Pine Nuts



23 commenti:

  1. Wow these sound incredible! Can't wait to try, great job :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

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  2. Ho salvato la ricetta domani le proverò mi piaccionoo

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  3. These look great. I have never made anything like this before!

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  4. Risposte
    1. Thank you Kit, but I cannot compete against your flowers...

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  5. potrei morire davanti ad un piatto di cipolline in agrodolce!!buonissime! lo adoro! da fare!! ciao cara!

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  6. Ah si, con questo orario si riesce a fare molto di più!
    Che delizia le tue cipolline! Stuzzicanti! :)

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  7. such a lovely dish! a seriously wonderful balance of flavors in here!

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  8. I'd love to stay out in the evening now that they are getting longer, only if the temperatures would be appropriate for this time of the year as well. It's still quite freezing down here...

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  9. A very nice and very delicious-souding farewell to winter! I too can't way to say goodbye - my mood has also greatly improved since we started seeing longer, sunnier days! :)

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  10. Cara Elena, ottime queste cipolline sai che non le ho mai provate con uvetta e pinoli!!!! Mi segno la ricetta, a presto Manu

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  11. Sweet and sour onions!? Wow - these look so unique and very delicious! We love onions and this is such a different way to eat them.

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  12. Io adoro questa ricetta.... me ne sono appena innamorata. Non capisco come mai io non l'abbia mai fatta: sono siciliana, adoro uvetta e pinoli, mah. IN realtà la faccio come sugo per il pesce, ma taglio la cipolla a fettine e aggiungo cannella, zucchero e aceto. Così intere si presentano benissimo, devo recuperare al più presto il gap... Ada

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